Anonymní režim

V tomto článku si vysvětlíme, co je anonymní režim v prohlížeči, jak funguje a jak ho zapnout.

Co je anonymní režim

Anonymní režim znamená procházení internetu bez ukládání informací a údajů o navštívených stránkách. Je dobré vědět, že anonymní režim zajistí pouze to, že se informace o vašem pohybu na internetu neukládají do vašeho zařízení (počítač, telefon).

Anonymní režim prohlížeče však nezajistí vaši anonymitu navenek. Pro tyto účely se využívá technologie VPN (virtual private network). I v anonymním režimu mohou provozovatelé webových serverů zjistit vaši IP adresu a další technické informace, jako kdybyste používali prohlížeč v klasickém režimu.

Jak zapnout anonymní režim v prohlížeči

Zapnutí anonymního režimu v prohlížeči je jednoduché a lze ho provést několika způsoby. Popíšeme si všechny postupy pro všechny nejpoužívanější prohlížeče a operační systémy.

  1. Metoda: klávesová zkratka
    Ctrl+Shiht+N – funguje ve Windows a Linux pro Google Chrome
    ⌘ + Shift + N – funguje pro Mac a Chrome
    Ctrl+Shift+P – funguje ve Windows pro Mozilla Firefox
  2. Metoda: Nabídka menu – přes menu prohlížečů (obvykle se nachází u všech vpravo nahoře a jeho znakem jsou tři čárky nebo tři tečky pod sebou nebo vedle sebe). Stačí otevřít menu a vybrat volbu „Nové anonymní okno“. Funguje to pro Windows, Linux, Mac a prohlížeče Chrome, Mozilla, Opera, Seznam.
    V Internet Exploreru tuto možnost najdete v menu v části „Zabezpečení“ pod volbou „Procházet se službou InPrivate“

Jak přesně funguje anonymní režim

Anonymní režim v prohlížeči neukládá tyto informace:

  • navštívené stránky – stránky, které navštívíte v anonymním režimu nenajdete v Historii prohlížeče a nebudou se zobrazovat v našeptávači adresního řádku
  • hodnoty zadané do formulářů na stránkách, zadané hodnoty se vám následně nebudou zobrazovat v našeptávači při opětovném vyplňování polí
  • cookies – to jsou soubory, které obsahují informace o vámi navštívených stránkách. Tyto soubory se v anonymním režimu ukládají pouze dočasně a po zavření okna jsou smazány. V praxi to například znamená, že se vám díky této funkci anonymního režimu nebudou zobrazovat bannery s produkty, které jste si prohlíželi
  • stažené soubory – po ukončení prohlížení nebudou soubory stažené v anonymním režimu na seznamu stažených souborů

I v anonymním režimu se mohou ukládat tyto informace:

  • záložka stránky, pokud si ji sami vytvoříte
  • heslo, pokud si ho v anonymním režimu sami uložíte
  • soubory, které si stáhnete a uložíte na svůj disk zůstanou uložené na původním místě

Další zdroje

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *